最港產電影節
世上只有兩種人:看過港產片的人,還有,最愛港產片的人
詳細資料
【903格最港產大挑戰.Round 12殭屍 + 陳友題】
第十二回,最後一擊,考殭屍片同殭屍剋星:陳友!香港嘅殭屍片真係創意無極限,例如:閉氣可以避開殭屍耳目、糯米又可以驅殭屍、貼道符上殭屍個頭就即刻點佢穴……各式各樣鬥法,連音樂乘以殭屍都玩埋,直程係瀨尿牛丸般嘅跳脫思維!而大家睇得多都知,呢堆戲都係由幾個「道長」寡頭壟斷去演,其中一位就係陳友。咁你對陳友嘅其他作品又有幾熟?即玩「903格最港產大挑戰」試實力,答中有獎!

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月24日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則: https://goo.gl/GGRQYe

〈903格最港產大挑戰.Round 12殭屍 + 陳友題〉
1.《殭屍叔叔》入面,陳友所演嘅道士點樣對付色誘佢嘅女鬼?
A. 接吻時口含糯米
B. 戴住用銅錢整嘅眼鏡
C. 著住竹符咒整嘅底橫

2.《殭屍先生》初段,任大老爺被殭屍殺,大隊長樓南光因為咩理由指控林正英係凶手,捉去收監呢?
A. 因為佢身上有雞血
B. 因為佢隨身收藏金錢劍
C. 因為佢指甲最長

3. 麥浚龍嘅《殭屍》裡面,陳友提到道士同殭屍都已經沒落,但係就造就咗佢一樣乜嘢才能呢?
A. 炒糯米飯好好食
B. 斬雞斬得好工整
C. 寫得一手好大字

4. 以下邊個殺妻方法冇喺《殺妻二人組》出現過?
A. 踢電視機落泳池漏電電死佢
B. 將電油倒喺廁所跌死佢
C. 用放大鏡曬正煤氣喉缺口引致爆炸

5. 《廣東五虎之鐵拳無敵孫中山》入面,梁家仁飾演嘅日本仔力王,最後用邊一招對付廣東五虎?
A. 醉拳甘乃迪
B. 閃電無敵拳
C. 漢奸七傷拳

6. 林正英主演嘅《音樂殭屍》裡面,點解地主任天棠化身嘅殭屍會特別強悍呢?
A. 因為月圓之夜加上李家聲錯過吉時
B. 因為被外國科學家改造
C. 因為佢受到五百年一遇嘅特殊磁場影響

7. 以下邊套殭屍片入面,係出現過西洋吸血鬼呢?
A. 殭屍翻生
B. 殭屍至尊
C. 一眉道人

8. 《殭屍至尊》裡面,林正英用咗咩賄賂四個鬼差幫佢收殭屍?
A. 四大棟紙紮洋樓
B. 四千萬空頭支票
C. 四隻燒鵝髀

9.《表錯七日情》入面,鍾鎮濤闖入女朋友阿珍(梅艷芳飾演)嘅婚禮時,第一件事係做乜?
A. 捉住佢手帶佢上巴士
B. 擋住攝影師嘅鏡頭
C. 喺交換戒指一刻振臂高呼

10. 電影《大家樂》入面,溫拿五子飾演嘅學生樂隊係叫咩名呢?
A. 朋友樂隊The Friend
B. 溫拿樂隊 The Wynners
C. 飛躍樂隊 The Jumper

* 貼士 *
今晚上十一點至一點,叱咤903會有特備節目《最港產》最後一集,由火火同陳詠燊主持,同陳友傾港產片經。如果想知道部份答案,今晚記得收聽,由陳友為大家揭曉!
【903格最港產大挑戰.Round 11 新人題】
第十一回,今次同大家玩「新人題」!幾出名嘅導演同演員都會曾經做過新人,而且第一部作品喺事隔多年後睇返,往往都會令人嘩一聲。好似Do姐鄭裕玲接拍第一部電影,就同發哥有激情戲。而陳可辛最初接觸電影,竟然係幫另一個導演將電影翻譯成泰文。自問熟港產片歷史嘅你,應該無難道啦,即玩「903格最港產大挑戰」,答中有獎!

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月23日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則:https://goo.gl/GGRQYe

〈903格最港產大挑戰.Round 11 新人題〉
1. 鄭裕玲喺邊部戲獻出第一次銀幕上嘅激情戲?
A. 《花城》
B. 《你情我願》
C. 《天賜良緣》

2. 《新古惑仔之少年激鬥篇》入面謝霆鋒尾段同邊個男星打左場拳賽?
A. 馮德倫
B. 吳彥祖
C. 李燦森

3. 以下邊個當年嘅新人,第一套戲唔係拍攝由劉德華投資嘅電影?
A. 陳少霞
B. 谷祖琳
C. 李燦森

4. 以下邊個導演參與嘅電影,係曾志偉無份監製?
A. 麥曦茵
B. 周顯揚
C. 黃智亨


5. 以下邊套係彭浩翔有份創作嘅電影而首次於戲院放映?
A. 買兇拍人
B. 天空小說
C. 破事兒

6. 邊個唔係憑同一套戲,同時拎到香港電影金像獎最佳新演員及最佳女配角獎?
A. 劉玉翠
B. 舒淇
C. 葉童

7. 截至2016年,香港電影金像獎史上最年幼入圍「最佳新演員」獎嘅係?
A.《父子》吳景滔
B.《寶貝計劃》Matthew Medvedev
C.《忘不了》原島大地

8. 陳可辛最初接觸電影,係幫邊個導演將電影翻譯成泰文?
A. 徐克
B. 吳宇森
C. 曾志偉

9. 以下邊套黃精甫作品係曾志偉冇份參與?
A.福伯
B.江湖
C.復仇者之死

10. 導演黃真真第一部執導電影係?
A. 六壯士
B. 女人那話兒
C. 六樓后座

* 貼士 *
由今日到5月23號,逢星期一至五,晚上十一點至一點,叱咤903會有火火同陳詠燊主持特備節目《最港產》,同嘉賓講港產片經。如果想知道部份答案,今晚記得收聽,有導演黃修平同演員游學修為大家揭曉!
【903格最港產大挑戰.Round 10 編劇題】
劇本係一劇之本,係成部戲嘅靈魂。但編劇往往比起演員同導演低調,一般觀眾對佢哋嘅了解相對無咁多。大家講起某啲經典電影對白時,會唔會諗下係邊個寫㗎呢?「903格最港產大挑戰」第十回就要考考你,對電影編劇有幾了解!即刻玩,贏獎品!

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月20日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則: https://goo.gl/GGRQYe

〈903格最港產大挑戰.Round 10 編劇題〉
1. 以下邊套電影,並唔係由倪匡編劇嘅呢?
A. 《獨臂刀》
B. 《無名英雄》
C. 《諜海四壯士》

2. 以下邊套電影唔係爾冬陞同時兼任編劇同導演?
A. 《貓頭鷹》 (1981)
B 《人民英雄》 (1987)
C. 《早熟》 (2005)

3. 「奪命鉸剪腳」黃炳耀係資深編劇,亦鍾意落場演出,以下邊套唔係佢又做編劇又有演出嘅電影呢?
A. 《君子好逑》
B. 《雙城故事》
C. 《咖哩辣椒》

4. 韋家輝曾經於一個訪問中,被問到要揀一部最能代表銀河精神嘅代表作,佢答有兩部。係以下邊兩部?
A. 《暗花》同《非常突然》
B. 《一個字頭的誕生》同《大隻佬》
C. 《神探》和《大隻佬》

5.《野獸刑警》入面YOYO(周海媚)點解想將Mike (王敏德飾演)嘅BB生出嚟?
A. 想知係生鵬鵬(仔)定思思(女)
B. 生出嚟睇吓BB係咪鬼鬼地
C. 想Michael以後早D返屋企

6. 阮世生係90年代邊間電影公司嘅核心成員?
A. 永盛
B. UFO
C. 美亞

7. 「你連眼淚都唔知係乜嘢,到你知嗰陣會好痛苦」係出自李碧華邊一套電影?
A. 潘金蓮之前世今生
B. 青蛇
C. 川島芳子

8. 以下邊套電影唔係改編作品,而係原創劇本?
A. 月滿軒尼詩
B. 孤男寡女
C. 魔幻廚房

9. 以下邊個畫面,係觸發韋家輝構思《大隻佬》嘅靈感來源?
A. 喺四川拍外景時,見到巨大嘅佛像,覺得深受吸引
B. 喺銅鑼灣街頭,見到一個光頭嘅大隻佬跪低,覺得很有聯想
C. 喺拍攝《瘦身男女》時,見到特技公司掛起嘅假肌肉覺得好奇幻

10. 「你唔知一秒有幾長?」「青春嘅每一秒都好長。」莊文強、麥兆輝曾經喺專訪中提過呢句對白,曾經打算寫落劇本,但最後冇採用到,到底係以下邊一套?
A. 愛與誠
B. 頭文字D
C. 東京攻略

* 貼士 *
由今日到5月23號,逢星期一至五,晚上十一點至一點,叱咤903會有火火同陳詠燊主持特備節目《最港產》,同嘉賓講港產片經。如果想知道部份答案,今晚記得收聽,有《英雄本色》、《江湖告急》、《小男人週記》等佳作嘅編劇陳慶嘉為大家揭曉!

答案公佈:
1.C 2.A 3.C 4.C 5.B
6.B 7.B 8.A 9.A 10.B
【903格最港產大挑戰.Round 9 喜鬧劇+金像獎題】
嚟到第九回,今次有總共十條「喜鬧劇」加「金像獎」題目!經典港產片有唔少都係喜鬧劇,最為大家所記得嘅一定係周星馳嘅無厘頭式笑片,除此之外其實仲有好多好多,例如《最佳損友》、《摩登如來神掌》、《射鵰英雄傳之東成西就》等,令唔同年代嘅影迷都有過開懷大笑嘅回憶。咁唔知你又幾熟港產喜鬧劇呢?仲有啊香港電影金像獎你就睇得多,你又對佢嘅歷史有幾清楚?即刻玩「903格最港產大挑戰」試下實力,答中有獎!

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月19日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則: https://goo.gl/GGRQYe

〈903格最港產大挑戰.Round 9 喜鬧劇+金像獎題〉
1.《最佳損友》中,成奎安租屋俾一眾損友,一萬蚊可以租到個咩位?
A. 財位
B. 花灑位
C. 色中餓位

2. 《摩登如來神掌》入面,喺漢堡包店拎嘢食,要講以下邊句暗號?
A. 大俠愛食漢堡包,生菜牛肉頂瓜瓜,全港市民有口福,食完緊係嚟多包。
B. 大俠愛食漢堡包,純正牛肉無瀨貓,香港市民添口福,食完唔會亂打交。
C. 大俠愛食漢堡包,蕃茄牛肉菜肉包,香港製造日日清,食完快快嚟多round。

3.《誤人子弟》中,田啟文飾演嘅家長,一邊見老師一邊做咩?
A. 摔腳趾
B. 吱暗瘡
C. 飲咳藥水

4. 以下位個唔係同《少林足球》一齊角逐最佳編劇?
A. 谷德昭、彭浩翔
B. 卓韻芝
C. 麥兆輝、莊文強

5. 以下邊個場地無舉行過香港電影金像獎頒獎典禮?
A. 香港浸會大學大學會堂
B. 香港藝術中心壽臣劇院
C. 九龍萬麗酒店

6. 《我要做Model》中,田啟文演嘅牙肉王田雞同邊個一組參加「Model王戰衣爭奪戰」呢?
A. 糯米滋
B. 心太軟
C. 砵仔糕

7. 《五福星撞鬼》入面,馮淬帆考曾志偉孔夫子喺中國最出名係咩家?
A. 東家唔打打西家
B. 修身齊家
C. 老人家

8.《射鵰英雄傳之東成西就》入面,梁朝偉演嘅西毒歐陽鋒係食咗咩搞到變孖潤腸嘴呢?
A. 金蠶蠱毒
B. 赤蠍紛
C. 五毒散

9. 以下幾年杜琪峰都有兩個提名,但係邊年冇贏過金像獎最佳導演?
A. 2000年《暗戰》+《鎗火》
B. 2004年《PTU》+《大隻佬》
C. 2007年《放逐》+《黑社會 以和為貴》

10. 歷來獲最多金像獎嘅港產片係邊套?
A. 一代宗師
B. 臥虎藏龍
C. 胭脂扣

* 貼士 *
由今日到5月23號,逢星期一至五,晚上十一點至一點,叱咤903會有火火同陳詠燊主持特備節目《最港產》,同嘉賓講港產片經。如果想知道部份答案,今晚記得收聽,有田啟文(田雞)為大家揭曉!

答案公佈:
1.B 2.B 3.C 4.C 5.C
6.A 7.C 8.C 9.C 10.A
【903格最港產大挑戰.Round 8 電影狂迷題】
或者背電影對白、Cap圖、扮電影角色,大家都試過,不過咁樣只係港產片粉絲界入門級別……你對港產電影史有幾了解?香港戲院歷史背景又知幾多?如果你覺得自己已經達狂迷級,立即參加「903格最港產大挑戰」,答十條刁鑽港產片問題贏獎品!十二夜十二項挑戰,今日到「Round 8 電影狂迷題」。

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月18日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則:
https://goo.gl/GGRQYe

< 903格最港產大挑戰.Round 8 電影狂迷題>
1. 舊時唔少戲院都有鬧鬼傳聞,咁以下邊間戲院前身唔係殯儀館?
A. 東城戲院
B. 新京都戲院
C. 金茂坪戲院

2. 皇后戲院喺2007年結業,最後放映嘅影片係以下邊一套?
A. 跟縱
B. 色戒
C. 投名狀

3. 文念中曾經喺一個訪問中,當年拍攝《花樣年華》時,被導演叫佢去買一樣唔屬於嗰個年代嘅乜嘢物品?
A. 樽裝石油氣
B. 蚊怕水
C. 殺蟲水

4. 以下邊個資深女演員並冇出演《豪門夜宴》?
A.李香琴
B.譚倩紅
C.陳立品

5. 根據1997年票房,由高至低排例以下五部港產片:
《春光乍泄》《97家有喜事》《香港製造》《一個好人》《一個字頭的誕生》

6. 新京都戲院係香港第一間用數碼播映,喺 1997年7月1日放映嘅第一部數碼電影係邊部呢?
A. 《第100日》
B. 《大三元》
C. 《殺手再培訓》

7. 新藝城嘅「奮鬥房」係邊個人喺邊到嘅屋企嘅一間房?
A. 麥嘉,美孚新邨
B. 石天,杏花村
C. 黃百鳴,又一村

8. 李小龍同成龍曾經喺邊一套戲入面共同演出?
A. 《龍爭虎鬥》
B. 《精武門》
C. 《猛龍過江》

9. 第一間提供電話同網上購票嘅院線係邊間?
A. 嘉禾院線
B. UA院線
C. 百老匯院線

10. 位於灣仔嘅金像獎戲院前身係?
A. 謝斐道嘅杜老誌戲院
B. 駱克道嘅環球戲院
C. 灣仔道嘅京都戲院

* 貼士 *
由今日到5月23號,逢星期一至五,晚上十一點至一點,叱咤903會有火火同陳詠燊主持特備節目《最港產》,同嘉賓講港產片經。如果想知道部份答案,今晚記得收聽,有網站「講。鏟。片」版主、堅電影狂迷Ryan為大家揭曉!

答案公佈:
1.C 2.B 3.C 4.C
5.《一個好人》《97家有喜事》《春光乍泄》《一個字頭的誕生》《香港製造》
6.A 7.A 8.A 9.B 10.A
經典重現大銀幕
903格帶你穿越時空,重睇香港電影之最﹗
神仙B、Mark哥、鄭大姐、船頭尺、喪心病狂阿雞… 一眾經典人物,8部港產經典,6月10日起重現大銀幕,不如我哋由頭睇過?!
903格最港產電影節,8個週末,the sky (奧海城)同你重頭睇過!

6月10日 《三五成群》* (廿八座大王宋本中和神仙B蔡堅成將親身到場分享!)

6月17日 《英雄本色》* (4K高清版!)

6月24日 《表姐,你好嘢!》*

7月1日 《秋天的童話》(張婉婷導演和當年做配樂的盧冠延先生將出席映後分享會,機會難逢!)

7月8日 《黑太陽731》 *

7月15日 《伊波拉病毒》*

7月22日 《癲佬正傳》*

7月29日 《唐山大兄》*(4K高清版! 鄒文懷監製更將與觀眾一同欣賞電影及出席映後分享會,機會難逢!)

5月18日起,嘉禾院線網上及手機app訂飛﹗按此訂飛

*《三五成群》、《黑太陽731》及《伊波拉病毒》被列為III級影片,只准18歲或以上人士觀看。
《英雄本色》被列為IIB級影片,青少年及兒童不宜。
《表姐,你好嘢!》、《癲佬正傳》、《唐山大兄》被列為IIA級影片,兒童不宜。
【903格最港產大挑戰.Round 7幕後英雄題】
拍電影係團隊工作,而藏喺大銀幕後默默耕耘嘅人比你想象嘅更多更多……你可能未必講得出佢哋個名,但係一講佢哋參與過嘅作品,你或者會話:「我知我知!嗰套啊嘛!」你有無了解過佢哋嘅工作?如果夠清楚,即玩「903格最港產大挑戰 Round 7 —幕後英雄題」贏獎品!

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月17日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則:https://goo.gl/GGRQYe

< 903格最港產大挑戰.Round 7 幕後英雄題>
1. 張叔平除咗係王家衛御用美術指導,仲曾經客串出演邊套電影嘅角色?
A. 《旺角卡門》劉偉強醫生
B. 《重慶森林》可風餐室店主杜可風
C. 《墜落天使》光榮髮型屋師傅鄧光榮

2. 以下邊個唔係杜可風《香港三部曲》嘅名字呢?
A. 開門見山
B. 見山是山
C. 愚公移山

3. 特技演員張永漢從事香港電影超過四十年,以下邊個唔係佢嘅事蹟?
A. 參演《精武門》同李小龍做對手
B. 喺《非洲和尚》中操作犀牛
C. 於《碧血劍》中墮崖

4. 以下邊一個元家班成員係李小龍打關斗專用替身?
A. 元奎
B. 元華
C. 元彪

5. 以下邊一個唔係林保全配音嘅角色?
A. 最佳福星,洪金寶飾演嘅鷓鴣菜
B. 倚天屠龍記之魔教教主,洪金寶飾演嘅謝遜
C. 笑星撞地球,林敏驄飾演嘅林班長

6. 著名電影海報畫師阮大勇筆下有無數港產經典,但以下邊一套嘅海報並非佢筆下嘅作品呢?
A. 鬼馬雙星
B. 天才與白痴
C. 死亡遊戲

7. 銀河映像任職燈光嘅洪偉良,曾亦被杜琪峰多次安排出鏡,喺《鎗火》之中,佢係飾演咩角色呢?
A. 同黃秋生相認令大家大為緊張嘅舊朋友
B. 最後同張耀陽忘我決戰嘅狙擊手
C. 喺商場假扮清潔工嘅殺手

8.《春光乍泄》兩個男主角,何寶榮同黎耀輝,實際上係取自劇組兩個人嘅真名,佢哋到底實際上係擔任咩位置嘅呢?
A. 攝影助理
B. 場記
C. 助理製片

9.以下邊套王家衛作品唔係由杜可風擔任攝影?
A.《東邪西毒》
B.《花樣年華》
C.《一代宗師》

10. 以下邊套唔係袁和平獲得金像獎最佳動作設計嘅電影?
A. 《黃飛鴻之二男兒當自強》
B. 《十月圍城》
C. 《霍元甲》

* 貼士 *
直至5月23號,逢星期一至五,晚上十一點至一點,叱咤903會有火火同陳詠燊主持節目《最港產》,同嘉賓講港產片經。如果想知道部份嘅答案,今晚記得收聽,有資深配音導演周恩恩同動作指導Paco為大家揭曉!

答案公佈:
1.A 2.B 3.C 4.B 5.B
6.A 7.C 8.A 9.C 10.B
【903格最港產大挑戰.Round 6 綠葉題】
電影入面拎到最多鏡頭嘅當然係主角。不過有班人,就算只係得一、兩場戲,你都無辦法唔留意佢哋,或者十年後大家重提部戲,會發現有啲綠葉 同主角一樣搶眼球,好似《三五成群》嘅神仙B、《喜劇之王》嘅甜筒輝、《國產凌凌漆》嘅達聞西等。更加會有班演員老是常出現,角色低調得嚟,存在感又好高下,我哋叫佢哋做 — 綠葉王!

好戲連場十二夜!如果你夠了解港產片嘅話,立即參加「903格最港產大挑戰 Round 6 — 綠葉題」!

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月16日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則: https://goo.gl/GGRQYe

< 903格最港產大挑戰.Round 6 綠葉題 >
1. 《買凶拍人》戲中,林雪嘅拍擋劉以達外號叫咩?
A. 油尖旺活地阿倫
B. 油麻地占士金馬倫
C. 尖東奇連伊士活

2.《食神》入面,「瀨尿牛丸」一場林雪講咗咩?
A. 爭咩吖,溝埋一齊做牛丸…瀨尿吖笨
B. 爭咩吖,溝埋一齊做瀨尿蝦啦笨
C. 爭咩吖,溝佢做瀨尿牛丸吖笨

3. 《武俠七公主》中,邊樣嘢唔係吳孟達俾張衛健對付未婚妻鄭裕玲?
A. 「慢慢泥」,只要一吸入身體機能就會緩慢十倍
B. 「白骨陰陽飯」,食完得返排白骨
C. 「振夫綱軟膏」,搽完乜嘢都做得出

4. 《那夜凌晨,我坐上了旺角開往大埔的紅VAN》紅Van之中坐林雪正後方嘅係邊一位?
A. 徐天佑
B. 黃又南
C. 任達華

5. 《大丈夫》戲中,林雪帶頭掃蕩色情網吧,被記者問到「係咪有朋友喺樓上」時,佢係點回答?
A. 咁膚淺嘅?
B. 假設性問題我唔答
C. Too simple,sometimes naive

6. 《精裝追女仔》入面,馮淬帆打去邊個電合傾心事而被陳百祥、曾志偉、周潤發整蠱?
A. 商業一台
B. 麗的呼聲
C. 冇有線電台

7. 《女人四十》入面,羅家英係一個教車師傅,佢喺行內嘅花名係咩呢?
A. 佛爺判官
B. 黑白無常
C. 三藏法師

8. 《五億探長雷洛傳:雷老虎》入面,關海山演嘅探長退休後做咩?
A. 幫有錢佬做保鏢
B. 去賭檔睇場
C. 幫有錢佬做司機

9. 《掃毒》入面,盧海鵬飾演嘅毒販魏興光有個咩外號?
A. 笑面佛
B. 大頭佛
C. 八面佛

10. 《柔道龍虎榜》入面,張兆輝飾演嘅「Long勵哥」點樣教訓遲到嘅手下?
A. 用柔道撻低佢
B. 用界刀界傷佢
C. 一巴打埋去

* 貼士 *
直至5月23號,逢星期一至五,晚上十一點至一點,叱咤903會有火火同陳詠燊主持節目《最港產》,同嘉賓講港產片經。如果想知道部份嘅答案,今晚記得收聽,有綠葉王之一林雪為大家揭曉!

答案公佈:
1. B 2.B 3.C 4.B 5 .A
6.A 7.A 8.A 9.C 10.B
【903格最港產大挑戰.Round 5 男神題】
周潤發、金城武、張國榮、劉青雲、馮德倫、吳彥祖、古天樂有咩共通點?除咗係演員、男人、名有三個字之外,佢哋仲係一眾女性心目中嘅港產男神啊!各位粉絲,你哋究竟有幾熟悉呢班男人?自問夠熟嘅,即刻參加「903格最港產大挑戰」!今日嚟到Round 5 — 男神題。

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月13日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則: https://goo.gl/GGRQYe

< 903格最港產大挑戰.Round 5男神題 >
1.《胭脂扣》尾段嘅老年十二少,痾尿時唸咗兩句打油詩,係以下邊兩句?
A. 當年痾尿射過界,今日痾尿滴濕鞋
B. 舊時痾尿大大力,家吓成手一滴滴
C. 當年放水射穿牆,家吓漏水都稱唔上

2. 就算係殺手,都會有過去,《墮落天使》中嘅金城武喺小巴上就被撞到嘅舊同學阿海纏住,以下邊樣嘢個阿海係冇做到?
A. Sell保險
B. 派帖
C. 八卦金城武仲有冇同中學女神一齊

3. 由龍剛執導嘅《英雄本色》 (1967年) 中,謝賢飾演嘅李卓雄,冇做過以下邊個職業呢?
A. 汽車維修
B. 揸拖車
C. 洗車

4. 《玻璃之城》中嘅黎明,去留學之前送咗咩俾舒淇?
A. 播放《Try to remember》的自製音樂盒
B. 自己手掌嘅蠟模
C. 舒淇臉龐的木雕

5. 《神經俠侶》中飾演精神病人嘅吳鎮宇,成日都會做邊樣嘢?
A. 去電話舖整電話
B. 去茶餐廳派利是
C. 去電器舖熄電視

6. 喺《特警新人類2》入面,邊個係扮演卧底?
A. 馮德倫
B. 陳冠希
C. 李燦森

7. 以下邊隻係《竊聽風雲》入面吳彥祖、古天樂同劉青雲合作炒嘅股票?
A. 遠風船務
B. 中遠紙業
C. 風華國際

8. 《整蠱王》入面,劉青雲話「明刀明槍派」最令人津津樂道嘅兩單整蠱Case,分別係呃掂咗superman將自己條底褲著出面同埋咩呢?
A. 令小朋友相信Hello Kitty係一隻貓
B. 吹起瑪麗蓮夢露條裙
C. 整斜咗比薩斜塔

9. 《和平飯店》入面,周潤發飾演嘅殺人王十年前有咩造型特色?
A. 帶頭巾
B. 光頭
C. 獨眼

10.《寒戰》中彭于妟所演嘅警察明日之星李家俊,係擁有以下邊樣資歷?
A. IQ超過180
B. 史上首名滿分畢業的學警
C. 史丹福大學畢業

* 貼士 *
直至5月23號,逢星期一至五,晚上十一點至一點,叱咤903會有火火同陳詠燊主持節目《最港產》,同嘉賓講港產片經。如果想知道部份嘅答案,今晚記得收聽,有邵音音同小儀為大家揭曉!

答案公佈:
1.A 2.C 3.B 4.B 5.A
6.B 7.C 8.C 9.B 10.A
【903格最港產大挑戰.Round 4 配樂題】
尋找金耳朵!電影配樂嘅工作等同指路,引領大家進入電影世界。一首成功嘅配樂,當觀眾一聽到旋律就能認出部戲,甚至係其中嗰場戲。嗱,港產影迷快啲玩「903格最港產大挑戰」,試下你對耳有幾堅,記憶有幾勁! 十二夜十二項挑戰,今日到Round 4「配樂題」。

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月12日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則: https://goo.gl/GGRQYe

< 903格最港產大挑戰.Round 4 配樂題>
聽下面嘅Youtube聲帶,選出每一題嘅電影配樂屬於邊一齣戲?

第一題
A. 安娜馬德蓮娜
B. 薰衣草
C. 志明與春嬌

第二題
A. 導火線
B. 救命
C. 無間道II

第三題
A. 墮落天使
B. 2046
C. 花樣年華

第四題
A. 陰陽路
B. 猛鬼學堂
C. 回魂夜

第五題
A. 晚九朝五
B. 流氓醫生
C. 基佬四十

第六題
A. 暗戰
B. 鎗火
C. 放逐

第七題
A. 至尊無上
B. 至尊計狀元才
C. 至尊無上之永霸天下

第八題
A. 千王之王
B. 破壞之王
C. 古惑仔6之勝者為王

第九題
A. 中華英雄
B. 風雲之雄霸天下
C. 決戰紫禁之巔

第十題
A. 青蛇
B. 倩女幽魂2人間道
C. 白髮魔女傳

* 貼士 *
由今日到5月23號,逢星期一至五,晚上十一點至一點,叱咤903會有火火同陳詠燊主持特備節目《最港產》,同嘉賓講港產片經。如果想知道部份答案,今晚記得收聽,由盧冠廷同陳光榮揭曉!

答案公佈:
1.C 2.C 3.B 4.C 5.A
6.B 7.B 8.B 9.A 10.A
【903格最港產大挑戰.Round 3 輕喜劇題】
《小男人周記》、《我愛扭紋柴》、《97家有囍事》、《雞同鴨講》……聽戲名你可能會話:「車,全部睇過好多次,倒轉都識背喇!」係真唔係先?呢到有十條問題,自問對港產輕喜劇真心熟嘅朋友,咪嚟玩「903格最港產大挑戰」囉,答中有獎!十二夜十二項挑戰,今日到Round 3「輕喜劇題」。

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月11日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則: https://goo.gl/GGRQYe

< 903格最港產大挑戰.Round 3 輕喜劇題 >
1. 喺《風塵三俠》,鄭丹瑞飾演嘅毛周朱好鍾意同咩傾偈?
A. 掛畫
B. 玫瑰花
C. 花灑頭

2. 《新難兄難弟》入面,以下邊個唔係梁朝偉用過嘅喬裝方法?
A. 扮妹仔
B. 痴粒癦
C. 扮印度人

3. 《小男人周記》入面,阿ANN用咩工具整開佢同梁寬嘅合照?
A. 菜刀
B. 界刀
C. 鋸

4. 《三人世界》入面,周慧敏同陳山河係點樣整蠱林子祥?
A. 用噴油噴佢架車
B. 用剃刀剃佢撇鬍鬚
C. 用膠水痴住佢對鞋

5. 《我愛扭紋柴》入面,周潤發飾演嘅村長吳山水,曾經批評女友,即係Do姐飾演嘅郭飛螢扮邊個?
A. 瑪莉蓮夢露
B. 戴卓爾夫人
C. 馬可斯夫人

6. 《小小小警察》電影中段,加插咗一段聲稱「與本片無關」動畫借代曾志偉的床戲,動畫主角係乜嘢呢?
A. 雀仔同山窿
B. 香腸同麵包
C. 插蘇同插頭

7.《玉女添丁》楊千嬅扮大肚後,做咗啲咩令到同事大大緊張阻止佢呢?
A. 換燈膽
B. 換水
C. 食西瓜

8.《大丈夫》入面,九嫂毛舜筠開咩條件俾九叔梁家輝,要求佢供出去滾男人嘅名單?
A. 俾佢收藏咸書及咸碟
B. 俾佢一個月上一次咸網
C. 俾佢一年叫一次雞

9. 《雞同鴨講》嘅許冠文同一班餐廳伙記,用咗咩方法去掩飾餐廳入面嘅老鼠呢?
A. 彈結他唱情歌
B. 玩雜耍變魔術
C. 跳健康舞

10.《97家有囍事》入面周星馳同喬宏打咩game?
A. 街頭霸王
B. 俄羅斯方塊
C. 超級瑪利歐

* 貼士 *
由今日到5月23號,逢星期一至五,晚上十一點至一點,叱咤903會有火火同陳詠燊主持特備節目《最港產》,同嘉賓講港產片經。如果想知道第1 - 5題嘅答案,今晚記得收聽,有旦哥同Do姐揭曉!


答案公佈:

1.B 2.C 3.C 4.A 5.B

6.C 7.B 8.A 9.C 10.A
【903格最港產大挑戰.Round 2 拍檔題】
最佳柏檔(#有聲字)~~ 講到銀幕拍檔又點只King Kong同光頭佬?
7、8、90年代係香港電影嘅黃金時代,期間出產過唔少「拍檔片」,而成功打造一對入屋嘅拍檔相等於可以拍續集、續集,再續集!

身為香港人嘅你,對拍檔片有幾熟悉?即刻參加「903格 最港產大挑戰」,驗明影迷身份!十二夜十二項挑戰,今日嚟到Round 2 — 關於「拍檔」嘅電影。

< 遊戲玩法 >
1) 「讚好」(Like) 此Post
2) 下面留言回答十條問題
答中最多又最快嘅頭五位參加者,即可獲得Garrett 芝加哥風味爆谷套裝(含兩罐四分一加侖爆谷)一份,價值HK$198。

^ 截止時間:2017年05月10日下午18:00
^ 答中問題的五位得獎者,以本帖文留言區之留言先後次序作準,不得爭議,獎品送出由商台製作有限公司擁最終決定權。遊戲條款及細則: https://goo.gl/GGRQYe

< 903格最港產大挑戰.Round 2拍檔題 >
1. 喺《咖哩辣椒》入面,咖哩同辣椒反面之後,喺街上一齊想拉一個人,個人叫咩名?
A. 蛇仔明
B. 牛精強
C. 大麻成

2. 《化骨龍與千年蟲》中,張家輝被迫玩「天下無敵估歌仔」,外籍人士唱出嘅第一首歌係?
A. 霧之戀
B. 心太軟
C. 你的名字我的姓氏

3. 《逃學威龍》中,吳孟達接應周星馳嘅暗號係?
A. 食雞食雞骨
B. 波耶波羅蜜
C. 冬凍洞冬凍

4. 《沙灘仔與周師奶》中,梁朝偉同吳孟達鍾意喺邊度偷窺?
A. 郵筒
B. 垃圾筒
C. 坑渠底

5. 《摩登保鏢》學車一段,請排出正確嘅駕駛次序:
入波、後鏡、極力子、撻匙、手掣

6. 《奇謀妙計五福星》中,鷓鴣菜聲稱點樣對付撞到佢架車個司機?
A. 用藥水浸住送俾香港大學做標本
B. 打扁左變成屋企張地毯
C. 放入攪拌機攪爛吞左落肚

7. 《神勇雙響炮》入面,岑建勛整蠱吳耀漢令葉德嫻誤會佢想示愛,但其實佢只係想做咩?
A. 幫忙照顧母親
B. 搵佢幫手升職
C. 申請宿舍

8. 《神經刀與飛天貓》中,飛天貓(張曼玉飾演)返到屋企,發現老公神經刀(張學友飾演)失蹤,佢用咗邊部儀器「人肉手繪現場回帶」?
A. 現場重播機
B. 高速掃描器
C. 即畫即有儀

9. 《喋血雙雄》中,李修賢用咗咩幫周潤發消毒傷口?
A. 威士忌
B. 香煙
C. 燒紅嘅鐵片

10. 《最佳拍擋之女王密令》中,飾演鋼牙嘅李察基利,曾經演出過邊套西片嘅奸角?
A. 鐵金鋼勇破太空城
B. 奪寶奇兵之魔域奇兵
C. 鐵血戰士

* 貼士 *
直至5月23號,逢星期一至五,晚上十一點至一點,叱咤903會有火火同陳詠燊主持節目《最港產》,同嘉賓講港產片經。如果想知道第1 - 5題嘅答案,今晚記得收聽,有艾粒同大家揭曉!

答案公佈:
1.C 2.B 3.C 4.A
5.後鏡、撻匙、極力子、入波、手掣
6.A 7.C. 8.A 9.B 10.A
{{::post['post_title'] ? post['post_title'] : post['profile_name']}}
{{post['profile']['profile_name']}}
{{post['single_post']['post_title']}}